Mutat la țară. Viața fără ceas din Londra în Apuseni

de Andy Hertz

Editura Berg

2018

Cartea este disponibilă pe:

Libris

50

lei

Cartea este disponibilă pe:

Libris

50

lei

Rezumat „Mutat la țară. Viața fără ceas din Londra în Apuseni”

„Mutat la țară” este o carte de memorii scrisă de Andy Hertz, care se hotărăște să plece din furnicarul uman numit Londra și să se stabilească în idilicii Munți Apuseni. Proza frumos scrisă de Hertz îi atrage pe cititori în noua lui viață captivantă, în care învață să trăiască simplu și să se bucure de lucrurile mărunte. Această narațiune atemporală este o celebrare a peisajului rural și a puterii transformatoare a naturii.

„Mutat la țară” este o carte de memorii despre decizia unui englez de a lăsa în urmă agitația Londrei și de a începe o viață nouă în liniștea și frumusețea uimitoare a Munților Apuseni. Cartea urmărește călătoria lui Hertz de la prima vizită în România până la mutarea lui finală, detaliind încercările și necazurile pe care le experimentează pe parcurs.

Vocea narativă a lui Hertz este caldă și primitoare, făcându-i pe cititori să se simtă ca și cum l-ar însoți în călătoria sa. Autorul descrie cu ochi ager peisajele, oamenii și obiceiurile din Transilvania, surprinzând în detalii vii esența regiunii și a locuitorilor săi. În centrul cărții se află decizia lui Hertz de a cumpăra o fermă dărăpănată în munți și de a o restaura la gloria de odinioară.

El descrie procesul de renovare a fermei, provocările pe care le întâlnește și sentimentul de împlinire pe care îl simte atunci când proiectul este, în sfârșit, finalizat. În acest fel, el oferă o perspectivă fascinantă asupra realităților vieții rurale din Apuseni, precum și asupra bucuriilor și dificultăților legate de renovarea unei proprietăți într-o țară străină.

Hertz reflectează, de asemenea, asupra motivelor care au stat la baza deciziei sale de a părăsi Londra și de a se angaja în acest nou capitol din viață. Autorul vorbește cu sinceritate despre nemulțumirea sa față de fosta lui existență și despre sentimentul profund de împlinire pe care l-a găsit în noul său mediu. Relatarea sa este de o onestitate revigorantă și lipsită de laudă de sine, conferind cărții o aură de autenticitate care lipsește adesea din relatările unor călătorii similare.

În general, „Mutat la țară. Viața fără ceas din Londra în Apuseni” este bine scrisă și profund captivantă, o carte care va atrage pe oricine este interesat de viața la țară sau de schimburile culturale. Dragostea lui Hertz pentru casa sa adoptivă răzbate din fiecare pagină, făcând din această carte una la fel de inspirată pe cât este de amuzantă.

Idei importante din cartea „Mutat la țară. Viața fără ceas din Londra în Apuseni”?

  • Liniștea vieții la țară–  Andy Hertz prezintă o imagine idilică a vieții în mediul rural românesc. Departe de agitația din Londra, seninătatea pe care o găsește la fermă îi oferă un răgaz liniștit față de presiunile vieții moderne. Hertz subliniază beneficiile terapeutice ale implicării în agricultură și creșterea animalelor, precum și recompensele pe care le aduce cultivarea unei legături cu lumea naturală.
  • Rezistența comunităților tradiționale – Relatarea lui Hertz despre experiențele sale într-un mic sat românesc arată ce înseamnă, de fapt, comunitățile tradiționale. Confruntați cu provocări economice și sociale, sătenii au păstrat un puternic sentiment de comunitate și un angajament de a-și păstra tradițiile culturale vechi de secole. Hertz subliniază importanța păstrării cunoștințelor și a practicilor tradiționale, precum și a construirii unor relații bazate pe sprijin și încredere reciprocă.
  • Importanța autenticității – Accentul pus de Hertz pe autenticitate se regăsește pe tot parcursul cărții. El evidențiază frumusețea și bogăția vieții rurale, care a rămas în mare parte neschimbată de generații întregi, în contrast cu presiunile culturii de consum care predomină în societatea modernă. Hertz susține că, prin adoptarea unor stiluri de viață mai simple, putem aprofunda legăturile noastre cu mediul natural și cu noi înșine. El subliniază faptul că sensului și scopul în viață rezidă în conexiunile autentice pe care le construim cu ceilalți și cu lumea din jurul nostru.

Cine ar trebui să citească această carte?

„Mutat la țară” este o carte de memorii care îi va atrage pe cei care caută o evadare din agitația vieții de la oraș. Publicul-țintă include persoane în căutare de aventură, entuziaști ai naturii și persoane cu dragoste pentru cultură și istorie. Hertz povestește călătoria sa din Londra până în Munții Apuseni, punând accentul pe adoptarea unui mod de viață mai simplu, dar cu mai multe împliniri. Aceasta este o lectură obligatorie pentru oricine dorește să facă o mare schimbare în viața sa.

Alte cărți interesante