O viață în întuneric. Evadare din Coreea de Nord

de Masaji Ishikawa

Editura Globo

2021

Cartea este disponibilă pe:

Libris

37.9

lei

Cărturești

37.9

lei

Emag

37.9

lei

Cartea este disponibilă pe:

Libris

37.9

lei

Cărturești

37.9

lei

Emag

37.9

lei

„O viață în întuneric” este o relatare autobiografică a experienței lui Masaji Ishikawa, care a crescut în Coreea de Nord și, în cele din urmă, a reușit să fugă în Japonia.

Povestea începe cu copilăria lui Ishikawa în Coreea de Nord. Autorul descrie sărăcia extremă cu care s-au confruntat el și familia lui, precum și eforturile depuse de părinți pentru a-și putea hrăni copiii. Ishikawa dezvăluie realitatea dură a vieții în Coreea de Nord, în captivitate sub un regim opresiv, și eterna lipsă a bunurilor de primă necesitate.

Povestea lui Ishikawa urmărește apoi călătoria lui în Japonia. Autorul detaliază procesul dificil și periculos al evadării din Coreea de Nord și greutățile cu care s-a confruntat în timp ce trăia în Japonia ca emigrant ilegal. Ishikawa povestește despre experiența sa de om al străzii, precum și despre discriminarea cu care s-a confruntat.

Ishikawa zugrăvește o imagine vie a unei țări opresive și sărace. Istoria lui personală este sfâșietoare, dar și plină de inspirație, pentru că ne arată că este posibil să supraviețuiești chiar și în cele mai dificile circumstanțe.

În general, „Un râu în întuneric” este o un roller coaster emoțional despre suferință și curaj, dar și un memento că speranța moare ultima chiar și în cele mai întunecate momente. Curajul lui Ishikawa și hotărârea de a supraviețui sunt remarcabile.

Ishikawa a reușit să găsească o cale de ieșire din întuneric, iar povestea lui servește ca un far de speranță pentru cei care încă trăiesc în Coreea de Nord.

5 idei importante din „O viață în întuneric. Evadare din Coreea de Nord”

  • Puterea educației: Povestea lui Masaji Ishikawa evidențiază puterea educației, care i-a permis să scape din Coreea de Nord. După ce tatăl său a fost răpit, Masaji a fost hotărât să supraviețuiască și, în cele din urmă, să fugă în Japonia. A avut norocul să primească o bursă la studii în limba engleză, ceea ce i-a conferit accesul la informații despre lumea exterioară. Acest lucru i-a permis, în cele din urmă, să înțeleagă realitatea din Coreea de Nord și să își planifice evadarea. În momentul în care a reușit să plece, Masaji stăpânea foarte bine limba engleză și a ajuns să își câștige astfel existența în Japonia. Această poveste arată cum educația poate fi un instrument puternic pentru cei care trăiesc în regimuri opresive.
  • Importanța familiei: Cartea evidențiază, de asemenea, importanța familiei în viața unui om și modul în care aceasta poate fi o sursă de putere în vremuri grele. Dispariția tatălui a avut un impact profund asupra vieții lui Masaji. Chiar și după moartea tatălui, Masaji a simțit în continuare o legătură puternică cu acesta. Această legătură i-a dat puterea de a merge mai departe și i-a permis să supraviețuiască în condițiile dure din Coreea de Nord.
  • Realitatea regimului nord-coreean: Masaji ne oferă o perspectivă unică asupra realității vieții în Coreea de Nord. Autorul descrie regimul opresiv și sărăcia extremă în care trăiește cea mai mare parte a populației. De asemenea, subliniază ce înseamnă lipsa libertății de exprimare și care sunt tehnicile de supraveghere a populației. Cartea este astfel o sursă valoroasă de informații despre viața în Coreea de Nord și impactul regimului opresiv asupra omului de rând.
  • Puterea perseverenței: Povestea lui Masaji este o mărturie a puterii perseverenței. În ciuda dificultăților cu care s-a confruntat, a fost hotărât să fugă din Coreea de Nord și să supraviețuiască. S-a folosit de educație pentru a accesa informații despre lumea exterioară și pentru a-și planifica evadarea. De asemenea, a reușit să facă față condițiilor dure din Coreea de Nord și, în cele din urmă, să ajungă în Japonia.
  • Importanța încrederii în sine: Povestea lui Masaji evidențiază, de asemenea, importanța conștiinței de sine. După dispariția tatălui său, Masaji a trebuit să învețe să aibă grijă de el însuși și să devină autosuficient. Acest lucru i-a permis să își planifice evadarea.

Cine ar trebui să citească această carte?

Această carte se adresează tuturor celor care sunt interesați să afle despre viața în Coreea de Nord și care doresc să știe mai multe despre istoria și cultura acestei țări. Este o relatare a experienței unui om care a evadat din Coreea de Nord și servește ca un memento puternic al costului omenesc uriaș al regimurilor opresive.