Sapiens. Scurtă istorie a omenirii

de Yuval Noah Harari

Editura Polirom

2017

Cartea este disponibilă pe:

Libris

68

lei

Cartepedia

85

lei

Emag

68

lei

Cartea este disponibilă pe:

Libris

68

lei

Cartepedia

85

lei

Emag

68

lei

Recenzie „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”

„Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” este un amplu periplu prin trecutul nostru și istoria dezvoltării limbajului, culturii, dreptului, banilor și religiei. Prin intermediul acestei cărți, ni se reamintește importanța înțelegerii trecutului pentru a da sens prezentului. Cartea explorează numeroasele evoluții științifice și filosofice care au modelat experiența umană și diferitele moduri în care specia noastră s-a adaptat și s-a schimbat de-a lungul timpului.

Stilul de scriere al lui Harari este atrăgător și accesibil, iar autorul se dovedește capabil să explice subiecte complexe într-un mod ușor de înțeles. Cartea acoperă o largă paletă de subiecte, de la începuturile agriculturii până la dezvoltarea tehnologiei moderne și a economiei globale. De asemenea, analizează dinamica puterii dintre diferite culturi și societăți și modul în care acestea s-au schimbat de-a lungul timpului.

În același timp, Harari nu se ferește de întrebări dureroase, cum ar fi implicațiile morale ale acțiunilor noastre ca specie și consecințele progreselor noastre tehnologice. Explorează și conceptul de liber arbitru și ideea de soartă, precum și modul în care aceste două noțiuni ne-au influențat înțelegerea despre noi înșine și despre lumea din jurul nostru.

În general, m-a impresionat modul în care Harari a reușit să atace un subiect atât de complex și să îl facă atât de accesibil. Autorul reușește să închege o carte convingătoare, care este atât informativă, cât și captivantă. Volumul este plin de detalii fascinante și de perspective care îndeamnă la reflecție și te face să vezi cu alți ochi istoria speciei noastre.

Este o călătorie revelatoare, care ne dezvăluie modul în care am evoluat de la omul timpuriu, de la Revoluția Agricolă, la Revoluția Științifică și la impactul pe care consumerismului l-a avut asupra noastră. Putem astfel să înțelegem mai bine conflictele generate de inegalitate și foamete la nivel mondial, care sunt adesea rezultatul unor structuri politice eșuate și al propriilor noastre dorințe.

Ce vei afla din „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”?

  • Revoluția Cognitivă: Harari susține că Revoluția Cognitivă a fost cel mai important eveniment din istoria omenirii, deoarece ne-a diferențiat de celelalte specii. Revoluția Cognitivă le-a permis oamenilor să gândească abstract, să folosească simboluri și să creeze idei noi. Acest lucru le-a permis în cele din urmă să creeze civilizații și societăți complexe și să dezvolte limbajul și scrisul.
  • Revoluția Agricolă: Harari susține că Revoluția Agricolă a fost al doilea cel mai important eveniment din istoria omenirii. Aceasta le-a permis oamenilor să se stabilească în comunități permanente și să domesticească plante și animale. Astfel, au putut să producă hrană din abundență și să creeze structuri sociale complexe.
  • Unificarea omenirii: Harari susține că unificarea omenirii a fost al treilea cel mai important eveniment din istoria ei. Această unificare a fost posibilă datorită dezvoltării scrisului și a banilor, care le-au permis oamenilor să comunice și să facă comerț pe distanțe mari. Acest lucru a dus la crearea unor mari imperii și a unei economii globale.
  • Revoluția Științifică: Harari susține că Revoluția Științifică a fost al patrulea cel mai important eveniment din istoria omenirii. Aceasta le-a permis oamenilor să înțeleagă legile naturii și să se folosească de aceste cunoștințe pentru a crea noi tehnologii care au schimbat lumea.
  • Revoluția Industrială: În fine, Harari arară că Revoluția Industrială a fost al cincilea cel mai important eveniment din istoria omenirii. Ea a permis oamenilor să folosească mașini pentru a produce bunuri în cantități mari și să consolideze economia globală. Toate acestea au dus la creșterea nivelului de trai și la crearea de noi forme de divertisment.

Cine ar trebui să citească această carte?

„Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” este o carte potrivită pentru oricine este interesat de istorie, antropologie și sociologie. Cartea analizează istoria oamenilor dintr-o perspectivă amplă, discutând diferitele etape ale evoluției umane și diferitele moduri în care oamenii au interacționat cu lumea din jurul lor. Este o carte excelentă pentru oricine dorește să afle mai multe despre istoria omenirii și despre diferitele moduri în care specia noastră a fost modelată de deciziile pe care le-am luat de-a lungul istoriei noastre. Este, de asemenea, o lectură excelentă pentru oricine este interesat de filosofia istoriei sau de dezvoltarea societăților umane.