Dopamina

de Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long

Editura Publica

2019

Cartea este disponibilă pe:

Libris

44

lei

Cartepedia

55

lei

Cărturești

55

lei

Emag

43.2

lei

Cartea este disponibilă pe:

Libris

44

lei

Cartepedia

55

lei

Cărturești

55

lei

Emag

43.2

lei

Rezumat „Dopamina”

„Dopamina” cercetează puterea misterioasă a moleculei care ne stimulează emoțiile, relațiile cu ceilalți și creativitatea. Prin intermediul științei și al artei povestirii, Daniel Z. Lieberman și Michael E. Long analizează molecula care are potențialul de a modela viitorul rasei umane.

Cartea face o incursiune științifică în rolul dopaminei, o substanță chimică din creier, în stimularea comportamentului uman. Autorii trec în revistă cercetările recente pentru a ne ajuta să înțelegem cum anume ne afectează dopamina viețile.

Cartea începe cu o prezentare generală a științei din spatele dopaminei, inclusiv structura și funcțiile acesteia în organism. Autorii explică modul în care molecula ajută la reglarea emoțiilor, în special a celor asociate cu dragostea, sexul și creativitatea. Apoi, explică felul în care ne afectează relațiile cu ceilalți și arată mecanismele prin care dopamina ne influențează capacitatea de a fi creativi și productivi.

Autorii continuă apoi să exploreze potențialele aplicații ale dopaminei, arătând că aceasta poate fi utilizată pentru a trata probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și tulburarea de stres posttraumatic. De asemenea, explorează modul în care poate fi folosită pentru a stimula creativitatea și productivitatea la locul de muncă.

Autorii încheie cartea examinând implicațiile acestei molecule pentru viitorul omenirii. Lieberman și Long susțin că dopamina ar putea fi folosită pentru a crea o societate bazată pe compasiune, una mai cooperantă, în care oamenii să colaboreze mai cu ușurință și cu mai multă încredere reciprocă.

5 idei importante din cartea „Dopamina”

  • Dopamina este o moleculă-cheie din creier care stimulează dragostea, dorințele sexuale și creativitatea. Este eliberată în cantități mari în timpul nașterii, la alăptare și în alte contexte sociale. Este, de asemenea, responsabilă pentru formarea relațiilor pe termen lung și dezvoltarea încrederii.
  • Dopamina este esențială pentru relațiile sociale, dar este o sabie cu două tăișuri. Nivelurile ridicate de dopamină pot duce la gelozie, posesivitate și chiar violență. Așadar, este important să înțelegem cum funcționează dopamina pentru a-i gestiona efectele.
  • Dopamina este, de asemenea, implicată în creativitate. Ajută la stimularea imaginației și încurajează explorarea de noi idei. Acest lucru poate fi deosebit de benefic pentru cei care doresc să își sporească creativitatea și să exploreze noi posibilități.
  • Dopamina are efecte diferite asupra diferitelor persoane. Autorii sugerează că este important să se înțeleagă modul în care funcționează molecula pentru a maximiza beneficiile sale și a-i reduce potențialul dăunător.
  • Autorii susțin că înțelegerea dopaminei este esențială pentru viitorul omenirii, pornind de la dezvoltarea unor relații sănătoase încă din primii ani de viață ai unui om și culminând cu legăturile pe care le formăm cu străinii de pe alte meleaguri.

Cine ar trebui să citească această carte?

Oricine este interesat de știința din spatele comportamentului uman și a relațiilor ar trebui să citească „Dopamina”. Această carte fascinantă se concentrează asupra compoziției chimice complexe a creierului uman și modul în care o singură substanță poate determina manifestarea creativității, a sentimetelor de dragoste și caracterul relațiilor sexuale.