Mintea influentă

de Tali Sharot

Editura Litera

2020

Cartea este disponibilă pe:

Cartepedia

44.9

lei

Emag

42.1

lei

Cartea este disponibilă pe:

Cartepedia

44.9

lei

Emag

42.1

lei

Rezumat „Mintea influentă”

În „Mintea influentă”, Tali Sharot explorează știința din spatele persuasiunii și oferă informații despre cum să o folosim eficient. Utilizând cercetări din domeniul neuroștiinței, psihologiei și economiei, Sharot explică mecanismele influenței și cum să ai un impact de durată în comunicare. O lectură obligatorie pentru oricine este interesat de arta persuasiunii.

Tali Sharot, profesor asociat de neuroștiințe cognitive la University College London, prezintă – printr-un amestec de anecdote și studii de cercetare – știința din spatele artei de a-i convinge pe oameni să accepte o anumită idee. Sharot dă tonul în prefață, cu o poveste personală despre momentul în care, lucrând ca terapeut pentru tulburări de alimentație, și-a dat seama că singura modalitate de a-și ajuta pacienții era să le schimbe comportamentul.

Această experiență personală a stârnit o curiozitate în legătură cu mecanica persuasiunii, care a evoluat în această carte interesantă. Autoarea ne poartă într-o călătorie prin psihologia influențării celorlalți cu ajutorul unor studii de caz și experimente.

Un exemplu captivant evidențiat în „Mintea influentă” este povestea modificărilor aduse de armata britanică în tacticile de recrutare a personalului. Schimbând accentul de pe cerințele postului pe poveștile personale ale recruților, ratele de recrutare au urcat la cote neașteptate.

Sharot oferă numeroase alte studii de caz sugestive și revelatoare extrase din cercetările sale în domeniul neuroștiințelor cognitive. Cercetarea lui Sharot impresionează prin volumul mare de experimente și studii care au fost efectuate pentru a dezvălui numeroasele tactici care pot fi folosite pentru a convinge în mod eficient.

Într-un capitol dedicat efectelor stresului asupra receptivității unei persoane față de ideile noi, Sharot desprinde învățăminte științifice și aplicații din lumea reală care demonstrează cum să profiți la maximum de un public nesigur și adesea ostil.

Autoarea împletește în mod strălucit concepte de neuroștiințe, cum ar fi limitele memoriei noastre, prejudecățile personale și răspunsul la stres, cu sfaturi extrem de practice privind modul în care putem convinge oamenii în mod etic și eficient să adopte modul nostru de gândire.

Cartea este, de asemenea, amuzantă, cu umor ironic intercalat pentru a asigura un ton ușor de urmărit. În concluzie, studiul fascinant al lui Sharot asupra mecanicii persuasiunii te va lăsa cu o nouă perspectivă asupra artei de a convinge. Este o analiză profundă a modului în care raționăm și relaționăm cu ceilalți și are puterea să schimbe felul în care înțelegi comportamentul uman.

Idei importante din cartea „Mintea influentă”

  • Cheia pentru a provoca schimbări importante în ceilalți este să le descoperi mai întâi valorile și convingerile de bază. Tali Sharot ne dezvăluie că persuasiunea de succes se bazează pe cele mai fundamentale părți ale identității oamenilor, pentru a stimula acțiuni care au ca rezultat o transformare reală.
  • Crearea de conexiuni semnificative este piatra de temelie a persuasiunii eficiente. Prin generarea sentimentelor de empatie și a experiențelor comune, comunicatorii influenți apelează la centrul de recompensă al creierului, determinându-l pe ascultător să fie mai receptiv la schimbare.
  • Sharot susține că oamenii sunt mai predispuși să accepte idei noi dacă mesajul este transmis de o sursă de încredere. Prin construirea credibilității și a încrederii înainte de a încerca să influențeze, comunicatorii pot profita de efectul de halou pentru a-și face ideile mai atractive și pentru a transforma vieți.

Cine ar trebui să citească această carte?

„Mintea influentă” este o carte destinată tuturor celor interesați de știința din spatele persuasiunii, de la directori de marketing, la oameni de afaceri sau pur și simplu persoane care doresc să își îmbunătățească abilitățile de comunicare. Cartea este o lectură utilă pentru cei interesați de de funcționarea creierului uman și de modul în care putem folosi aceste cunoștințe pentru a-i influența mai eficient pe ceilalți.