Ridică-te și ucide primul. Istoria secretă a asasinatelor planificate ale Israelului

de Ronen Bergman

Editura RAO

2020

Cartea este disponibilă pe:

Libris

63.8

lei

Cartepedia

75

lei

Cărturești

75

lei

Emag

35.7

lei

Cartea este disponibilă pe:

Libris

63.8

lei

Cartepedia

75

lei

Cărturești

75

lei

Emag

35.7

lei

Recenzie „Ridică-te și ucide primul. Istoria secretă a asasinatelor planificate ale Israelului”

„Ridică-te și ucide primul. Istoria secretă a asasinatelor planificate ale Israelului”, de Ronen Bergman, pătrunde în culisele programului de asasinate al Israelului, unul dintre cele mai de succes din lume, dar și cel mai puțin cunoscut. Bergman spune povestea persoanelor implicate în program, de la comandanți și agenți Mossad până la politicienii care au dat ordinele.

Cartea este bine documentată și se bazează pe sute de interviuri cu persoanele implicate în program, inclusiv foști prim-miniștri, agenți Mossad și oficiali militari de rang înalt. Bergman reușește să spună povestea programului din interior, oferindu-ne o perspectivă unică asupra mecanismelor interne ale acestuia.

Cartea urmărește istoria programului de la începuturile lui, din anii 1950, până la starea în care se găsește azi. Pe parcurs, Bergman dezvăluie succesele și eșecurile programului, precum și dilemele etice și morale cu care s-au confruntat cei implicați. De asemenea, explorează implicațiile politice și sociale ale programului criminal și modul în care acesta a modelat relația Israelului cu restul lumii.

„Ridică-te și ucide primul” este doldora de informații și îndeamnă la reflecție. Bergman ne facilitează cunoașterea acestei monstruoase inițiative de stat și a consecințelor sale, iar cartea va lăsa cu siguranță cititorul cu o altă imagine despre complexitatea conflictului israeliano-palestinian.

Stilul de scriere al lui Bergman este captivant și poate tocmai de aceea este ușor să uiți că citești o carte de istorie cercetată meticulos și nu un roman thriller de spionaj. De asemenea, lucrarea lui Bergman aduce în discuție repercusiunile acestor acțiuni și dificultățile de a ajunge la o pace durabilă în regiune.

De altfel, cartea culminează cu o lamentație a lui Meir Dagan, care credea că soluția celor două state (israelian și palestinian) este singura cale de a pune capăt conflictului, și cu ultimele sale eforturi de a convinge publicul israelian să aleagă o conducere care să urmărească acest obiectiv. Tocmai de aceea, „Ridică-te și ucide primul” este un memento că a face același lucru la nesfârșit și a aștepta rezultate diferite este o nebunie, ceva ce nu va funcționa niciodată…

5 idei importante din cartea „Ridică-te și ucide primul. Istoria secretă a asasinatelor planificate ale Israelului”

  • Programul israelian de asasinate planificate este foarte bine organizat și sofisticat. Programul este gestionat de o unitate specială a serviciilor militare și de informații israeliene, care execută asasinatele. Această unitate operează în cel mai mare secret, în cadrul Mossad, și este responsabilă de planificarea, executarea și eliminarea persoanelor vizate. Mossad este foarte bine organizat și utilizează cele mai noi tehnologii și tehnici pentru a-și desfășura operațiunile. De asemenea, este responsabil de colectarea de informații și de furnizarea de analize cu privire la țintele potențiale.
  • Asasinatele planificate au fost folosite de Israel ca mijloc de descurajare și ca modalitate de a preveni potențiale atacuri împotriva propriilor cetățeni. În unele cazuri, aceste asasinate sunt efectuate în mod preventiv pentru a perturba atacurile planificate. Mossad a reușit să prevină numeroase atacuri împotriva Israelului și a cetățenilor săi prin utilizarea asasinatelor țintite.
  • Asasinatele au avut un impact semnificativ asupra conflictului israeliano-palestinian. Israelul a recurs la asasinate planificate pentru a elimina lideri și militanți palestinieni–cheie care au fost considerați amenințări la adresa securității Israelului. Aceste asasinate au avut un efect destabilizator asupra regiunii și au stârnit critici din partea comunității internaționale.
  • Asasinatele sunt o problemă extrem de controversată și au ridicat întrebări etice cu privire la utilizarea acestei tactici. Criticii susțin că asasinatele planificate reprezintă o încălcare a dreptului internațional și nu sunt o formă acceptabilă de război. Alții susțin că asasinatele sunt un instrument necesar pentru a proteja cetățenii israelieni de potențiale atacuri.
  • Și alte țări au programe de asasinate planificate. Statele Unite, de exemplu, au folosit astfel de asasinate pentru a elimina liderii de nivel înalt ai Al Qaeda și ai talibanilor din Afganistan și Pakistan. De asemenea, SUA au folosit asasinate țintite pentru a elimina membri ai Statului Islamic în Irak și Siria. Aceste operațiuni stârnit numeroase proteste, dar SUA au susținut mereu că sunt necesare „pentru a proteja cetățenii americani de potențiale atacuri”.

Cine ar trebui să citească această carte?

Această carte este recomandată tuturor celor interesați de politica Orientului Mijlociu, de istoria militară și de spionaj, în general. Este o lectură obligatorie pentru oricine dorește să înțeleagă mai bine istoria asasinatelor executate de Israel și implicațiile acestora pentru întreaga lume.