Ce ne spune fizica despre lume

de Jim Al-Khalili

Editura Humanitas

2022

Cartea este disponibilă pe:

Cartepedia

32

lei

Emag

30.1

lei

Cartea este disponibilă pe:

Cartepedia

32

lei

Emag

30.1

lei

Recenzie „Ce ne spune fizica despre lume”

„Ce ne spune fizica despre lume” explorează stadiul actual al fizicii și modul în care aceasta poate fi folosită pentru a explica lumea și universul. Jim Al-Khalili ne poartă într-o călătorie prin istoria acestui domeniu, de la primele teorii ale lui Isaac Newton până la cele mai recente descoperiri ale mecanicii cuantice. De-a lungul acestei incursiuni, autorul explică fundamentele teoretice ale fizicii, precum și aplicațiile sale practice în lumea modernă.

Stilul de scriere al lui Al-Khalili este atrăgător și accesibil, și chiar și cititorii care nu au cunoștințe de fizică pot înțelege conceptele abordate de el. Autorul explică fundamentele fizicii – inclusiv energia, masa, spațiul, timpul și gravitația – într-o manieră ușor de urmărit. De asemenea, abordează teoriile mai complexe, cum ar fi mecanica cuantică și multiversul, într-un mod care te ajută să înțelegi implicațiile acestora.

„Ce ne spune fizica despre lume” este o carte cuprinzătoare și informativă, care are toate șansele să fie pe placul celor interesați de lumea fascinantă a fizicii. Măiestria lui Al-Khalili în materie este evidentă pe tot parcursul textului; lectura te ajută realmente să îți formezi o imagine de ansamblu cu privire la stadiul actual al fizicii.

Cel mai mare beneficiu este, de departe, că îți arată cum să te folosești de fizică ca să înțelegi legile după care funcționează lumea și universul. Scriitura este descriptivă și convingătoare, iar Al-Khalili se dovedește a fi un profesor și un comunicator excelent.

Chiar dacă ai cunoștințe avansate în domeniu, subiectele abordate îți vor da de gândit cu privire la locul fizicii în societate și la modul de comunicare a ideilor. Mi-a plăcut mult cartea și am găsit-o ușor de digerat, chiar și pentru un neprofesionist ca mine.

Ce vei învăța din „Ce ne spune fizica despre lume”

  • Legile naturii sunt universale. Legile naturii sunt aceleași peste tot în univers. Acest lucru înseamnă că aceleași legi fizice care guvernează comportamentul materiei pe Pământ guvernează și comportamentul materiei din cea mai îndepărtată galaxie. Această idee este deosebit de importantă, deoarece implică faptul că aceleași principii care se aplică celor mai mici particule din „curtea” noastră se aplică și celor mai mari structuri din univers.
  • Universul nu este aleatoriu. Potrivit lui Jim Al-Khalili, haosul este doar aparent, universul fiind mai degrabă guvernat de un set de legi fundamentale care sunt coerente și previzibile. Asta înseamnă că, având suficiente cunoștințe despre univers, putem face previziuni exacte despre comportamentul acestuia. Acest lucru a fost demonstrat de succesele fizicii moderne, cum ar fi prezicerea existenței bosonului Higgs, care a fost descoperit recent la Acceleratorul de Particule de la Geneva.
  • Universul este complex. În ciuda legilor fundamentale și simple care guvernează universul, comportamentul acestuia este incredibil de complex. Acest lucru înseamnă că, deși putem face predicții cu privire la comportamentul universului, este imposibil să prezicem întregul său comportament. Acest lucru se datorează faptului că universul este compus din multe sisteme și particule care interacționează, fiecare dintre acestea putând avea o multitudine de efecte asupra comportamentului universului în ansamblu.
  • Totul este conectat. Al-Khalili arată că, în ciuda complexității universului, totul este conectat. Aceasta înseamnă că, deși o singură particulă poate părea nesemnificativă, în realitate ea poate avea un efect profund asupra comportamentului universului în ansamblul său. Acest lucru se datorează faptului că, din moment ce toate particulele din univers sunt conectate, o schimbare în comportamentul unei particule poate avea un efect de undă în întregul univers.
  • Universul este frumos. În pofida complexității universului, comportamentul acestuia este incredibil de frumos. Acest lucru se datorează faptului că legile fundamentale ale naturii sunt simple și elegante, iar interacțiunile lor pot produce un comportament deosebit de complex. Aceasta este una dintre cele mai poetice idei ale fizicii moderne, deoarece implică faptul că până și cele mai complexe fenomene din univers pot fi înțelese și apreciate.

Cine ar trebui să citească această carte?

„Ce ne spune fizica despre lume” este o lectură excelentă pentru oricine este interesat să învețe mai multe despre fizică și univers. Este potrivită pentru cititori de toate nivelurile, de la cei care au o înțelegere de bază a fizicii până la cei care sunt deja familiarizați cu acest subiect. Cartea îți oferă o prezentare cuprinzătoare a principalelor subiecte din fizică, inclusiv mecanica cuantică, relativitatea și termodinamica. În plus, acoperă istoria fizicii și aplicațiile sale în viața de zi cu zi. Pentru cei care doresc să obțină o mai bună înțelegere a lumii fizice, această carte este o alegere excelentă.

Alte cărți interesante